Päärynäpuun kukkiva oksa

Valokuvausretki kotiin kartuttaa opintopisteitäni

Osallistun kesäopintoina Karelia AMK:n Valokuvaus ja kuvankäsittely -opintojaksoille: ykköselle ja kakkoselle. Ensimmäisellä opintojaksolla toinen valokuvaustehtävä pitää sisällään viiden kuvan kuvasarjan teemalla kotini tai reittini, joista valitsin ensimmäisen, ja pääsin valokuvausretkelle omaan kotiini.

Valokuvaaminen vaatii polvien notkistamista

Omakotitaloasujana kuvaan usein omalla pihallani, joten kuvausretki sisätiloissa toi ripauksen raikkauta kuvailuuni. En jättänyt valokuvaamista vain yhteen päivään, koska auringonpaiste ja vesisade antavat aivan erilaiset vaikutelmat kuviin, vaikka sisätiloissa ollaankin.

Keittiö saarekkeen yli kuvattuna ja HDR-kuvaksi muunnettuna. Liesi ja uunin luukku toimivat hauskoina heijastuspintoina.

Etsin opintojakson tehtävää varten kuvakulmia muun muassa keittiöstä, makuuhuoneen kattovalosta ja verhosta, huushollini teiniluolasta ja olohuoneen vihersisustuksesta. Kameraa käännellen ja siirrellen ja polviani notkistellen yritin etsiä kuvakulmia, joita silmäni ei normaalitilanteessa tarkastele.

Lisävariaatiota kuvakulmiin olisin helposti saanut hyödyntämällä langatonta etäohjausta puhelimellani, mutta tällä retkelläni en kokenut sitä tarpeelliseksi. Sen sijaan kuvailujeni ohessa nappasin keittiöstä muutamia kuvia eri valotuksilla, ja kokeilin ensimmäistä kertaa yhdistellä niitä Photoshopin HDR-toiminnolla.

Oman kädenjäljen kuvaaminen puutarhassa kutkuttaa

Kuten yleensä kotiani kuvatessani, otin tälläkin kertaa suurimman osan kuvista pihallani. Kun itse on tonkinut maata, upottanut sormensa multaan ja istuttanut uutta elämää, muuttuvaa luontoa ihastelee aivan erilaisin silmin kuin kerrostalon parvekkeelta.

Muutamassa vuodessa alppiruusut ovat moninkertaistaneet kokonsa. Tällekin vuodelle on luvassa kukkaloistoa.

Olen istuttanut pelkästään tänä keväänä puutarhaani kolme omenapuuta, pikkusyreenin, alppiruusun ja kymmenittäin kukkasipuleita aiempien vuosien pihasyreenien, syyshortensioiden, alppiruusujen ja perennojen lisäksi. Haaveilen siitä, että jonain päivänä puutarhani on vehreiden seinien ympäröimä ja suojassa naapureiden katseilta.

Kuvakulmaa on hauska etsiä pihallakin, mutta ehkä sitäkin hauskempaa on kurkistaa raparperin alle ja kuvata auringonsäteen kulkemaa valojuovaa. Valo-olosuhteet varmistavat sen, ettei yksikään kuva ole samanlainen – edes samasta kasvista otettuna.

Kasvihuoneessa kasvaa sekä ostettuja taimia että siemenenä istutettuja alkuja. Chili oli kukassa jo ostettaessa.

Tämän vuoden uutuus pihallani on kasvihuonekokeiluni. Tomaatin- ja chilintaimet ovat kukassa, kurkku kasvattaa varttaan, ja pienet pillisipulin alut työntävät päälakiaan mullasta. Vaikka pistäydyin kamerani kanssa metalliputkien päälle vedetyssä, läpinäkyvässä muoviteltassani, eivät kuvat ruokatuotannosta kelvanneet loppuliseen tehtävänpalautukseeni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.